Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Aπό ότι φαίνεται,
συνεχίζουν ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΟΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ , ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ...
Σας παραθέτω και το σχετικό άρθρο της Καθημερινής:

«Μια από τα ίδια» η πρόταση του Ινστιτούτου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12/5/09 Του Αποστολου Λακασα

Δεν... ενθουσίασε τα μέλη του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) η πρόταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για τις αλλαγές στο λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που συγκεντρώνει τα περισσότερα θετικά σχόλια από μέλη του ΣΠΔΕ είναι η θεσμοθέτηση περιφερειακών, προαγωγικών εξετάσεων ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα του βαθμού προαγωγής των υποψηφίων, ο οποίος θα προσμετρείται (μαζί με τους βαθμούς των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων) για τα συνολικά μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ. «Θα έλεγε κανείς ότι είναι μία από τα ίδια», ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρώτη αντίδραση του προέδρου του ΣΠΔΕ κ. Γ. Μπαμπινιώτη, αντίδραση που «πάγωσε» τον πρόεδρο του Π. Ι. κ. Σ. Γκλαβά. Ανάλογες με εκείνη του κ. Μπαμπινιώτη αντιδράσεις υπήρξαν και από εκπροσώπους άλλων φορέων που μετέχουν στο ΣΠΔΕ. «Το ζητούμενο είναι γενναίες αλλαγές και όχι προσθαφαιρέσεις. Στόχος μας είναι ένα λύκειο γενικής παιδείας, πλήρως απεξαρτημένο από κύκλους σπουδών», δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, δίνοντας τη φιλοσοφία των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται. Οι κύκλοι σπουδών περιλαμβάνονται στην πρόταση του Π. Ι. η οποία, σε γενικές γραμμές για το πρόγραμμα σπουδών του λυκείου είναι η ακόλουθη:

- Για την Α΄ Λυκείου προτείνεται η ύπαρξη ομάδας υποχρεωτικών μαθημάτων Γενικής Παιδείας και υποχρεωτικών μαθημάτων Επιλογής, καθώς και Ζώνη Πολιτισμού και Δραστηριοτήτων.

- Για τη Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα επιλέγουν ανάμεσα σε δύο Κύκλους Σπουδών. Προβλέπονται υποχρεωτικά μαθήματα Γενικής Παιδείας κοινά και για τους δύο Κύκλους. Κάθε Κύκλος Σπουδών θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα Γενικής Παιδείας και υποχρεωτικά μαθήματα Επιλογής (Ειδίκευσης). Και για τους δύο Κύκλους προβλέπονται μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής και Ζώνη Πολιτισμού και Δραστηριοτήτων.
- Για τη Γ΄ Λυκείου οι Κύκλοι Σπουδών θα είναι τρεις (τώρα στο Γενικό Λύκειο υπάρχουν επίσης τρεις Κατευθύνσεις –θεωρητική, θετική, τεχνολογική– για κάθε επιστημονικό κλάδο). Η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών της Γ΄ Λυκείου θα είναι ανάλογη με αυτήν της Β΄ Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: