Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Στο Προεδρικό Μέγαρο οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου
Σάββατο, 25 Ιούλιος 2009
epal-gal1ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 2ου ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ

35ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009 και ώρα 11:00 π.μ. το 2ο ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου, ύστερα από ειδική τιμητική πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, παρευρέθηκε με μια ομάδα είκοσι (20) μαθητών /τριων συνοδευόμενη από το Διευθυντή του σχολείου κ. Κερασιώτη Σεραφείμ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, για τον εορτασμό της 35ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας.

Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου, ευχαριστούν θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για την ιδιαίτερη τιμή που μας κάλεσε να εκπροσωπήσουμε τους μαθητές της χώρας σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση.

Η τιμή που έγινε στο 2ο ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου αφορά όλους τους μαθητές της χώρας και ιδιαίτερα τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και η χαρά που αισθανόμαστε εμείς είναι το συναίσθημα που αγγίζει όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της χώρας μας.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΕΡΑΣΙΩΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Με μισθούς ιδιωτικού τομέα και χωρίς επιδόματα θα προσλαμβάνονται από την 1-1-2010 οι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα

Να χαμηλώσει ακόμη περισσότερο τους ήδη χαμηλούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα επιχειρήσει η Κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ήδη επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο θα αφορά το μισθολόγιο με το οποίο θα προσλαμβάνονται οι υπαλληλοι του δημοσίου τομέα και ανάμεσά τους οι εκπαιδευτικοί από την 1-1-2010.

Αναλυτικά

Με μισθούς ιδιωτικού τομέα και χωρίς επιδόματα θα προσλαμβάνονται από την 1-1-2010 οι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα. Μέχρι το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, που επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα επιφέρει θεαματικές αλλαγές στο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, αλλά θα αφορά αποκλειστικά όσους προσλαμβάνονται από το 2010 και μετά, και όχι όσους είναι διορισμένοι ήδη στο δημόσιο. Βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, θα έχουν τις ίδιες αμοιβές, εφόσον έχουν τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ενώ το επίπεδο των αμοιβών τους θα είναι αντίστοιχο με τα ισχύοντα στο ιδιωτικό τομέα, όπως ορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά χωρίς να θίγεται η μονιμότητα.


Αυτό θα ισχύει ανεξάρτητα από το υπουργείο ή το δημόσιο φορέα που απασχολούνται, ενώ σήμερα υπάρχουν χαοτικές διαφορές.

Το ενιαίο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο θα προβλέπει παράλληλα τα ακόλουθα:
Η προσαρμογή των βασικών μισθών σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, με στόχο να προσεγγίσουν τα επίπεδα των βασικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Με εξαίρεση τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και τα επιδόματα με βάση τους τίτλους σπουδών, οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα εισπράττουν πολλά από τα υπόλοιπα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα.
Κεντρικός στόχος είναι να υπάρχει ένας βασικός μισθός, οποίος θα προσαυξάνεται μόνο με επιδόματα οικογενειακής κατάστασης, και των σπουδών.

Σήμερα, καταβάλλονται σε διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, περίπου 40 επιδόματα, σε 25 γενικές κατηγορίες υπαλλήλων, ανάλογα με τη θέση, την ειδικότητα, την περιοχή (παραμεθόριος) που υπηρετούν τα έτη υπηρεσίας κλ.π. Ορισμένα από τα επιδόματα είναι:
Εξωδιδακτικής Απασχόλησης Εκπαιδευτικών Λειτουργών, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οριζόμενο σε 321,64 ευρώ.
Προβληματικών και Παραμεθόριων Περιοχών (από 33 έως 110 ευρώ)
«Νοσοκομειακό και Τροφής», για το προσωπικό των Νοσοκομείων και Θεραπευτηρίων της χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγείας και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, που κυμαίνεται από 245 έως 345 ευρώ το μήνα.
Επίδομα καθαριότητας στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, αλλά και στο προσωπικό που εποπτεύει τους υπαλλήλους καθαριότητας.
Μεταφραστών - Διερμηνέων, οριζόμενο σε 30 ευρώ.
Πληροφορικής που κυμαίνεται από 44 έως 88 ευρώ.
Αρχαιολογικών ερευνών, στους αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που ανέρχεται σε 230 ευρώ.
Ειδικής απασχόλησης, για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κυμαίνεται από 88 έως 245 ευρώ.
Ειδικής απασχόλησης υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που φτάνει σε 50 ευρώ.
Το κίνητρο απόδοσης που διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει κάθε υπάλληλος ως εξής: σε 86 ευρώ για τους ΥΕ, σε 96 ευρώ για τους ΔΕ, σε 120 ευρώ για τους ΤΕ, σε 135 ευρώ για τους υπαλλήλους Τ.Ε με πτυχίο ΤΕΙ και σε 150 ευρώ για τους υπαλλήλους ΠΕ με πτυχίο πανεπιστημίου.

Επίδομα θέσης ευθύνης. Στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων οποιουδήποτε επιπέδου καταβάλλονται τα ακόλουθα επιδόματα:
Προϊστάμενοι διευθύνσεων διοίκησης 130 ευρώ.
Προϊστάμενοι υποδιευθύνσεων σε 70 ευρώ.
Προϊστάμενοι τμημάτων διοίκησης σε 65 ευρώ.
Προϊστάμενοι αυτοτελών γραφείων διοίκησης και παιδικών σταθμών σε 25 ευρώ.
- Προϊστάμενοι εκπαίδευσης.
Σχολικοί σύμβουλοι και προϊστάμενοι διευθύνσεων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης 175 ευρώ.
Προϊστάμενοι γραφείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης 135 ευρώ.
Διευθυντές ενιαίων και τεχνικών Λυκείων 130 ευρώ.
Διευθυντές Γυμνασίων, Τεχνικών και επαγγελματικών Σχολών, τετραθέσεων και άνω δημοτικών σχολείων 115 ευρώ.
Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων υπεύθυνοι τομέων σχολικών εργαστηρίων κ.λπ. 70 ευρώ.
Προϊστάμενοι μονοθέσεων έως τριθέσεων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων 35 ευρώ.
Εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι τομέων 110 ευρώ.

Οι έλεγχοι

Στο μεταξύ, συστηματικούς ελέγχους στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα διενεργεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω της νέας υπερδιεύθυνσης που δημιουργείται. Πρόκειται για τη Γενική Διεύθυνση Μισθών, στόχος της οποίας θα είναι η ενιαία διενέργεια ελέγχου, εκκαθάρισης και εντολής πληρωμής των πάσης φύσεως αποδοχών και επιδομάτων του προσωπικού που καταβάλλει το δημόσιο.
Βασικός στόχος της νέας υπηρεσίας θα είναι ο έλεγχος των επιδομάτων, στο δημόσιο τομέα.

Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, 26/7/2009

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Γιατί οι μαθητές πρέπει να επιλέξουν το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.)


Tου Κερασιώτη Σεραφείμ

Εκπαιδευτικού - Μαθηματικού

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ.) ή ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΓΕ.Λ.)

Οι μαθητές που είναι απόφοιτοι γυμνασίων ή έχουν προαχθεί από την Α΄ τάξη των Γενικών Λυκείων, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των δύο σχολείων και θα πρέπει να γνωρίζουν το περιεχόμενο των σπουδών, τις διεξόδους, τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εφόδια που τους παρέχει ο κάθε τύπος σχολείου.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι λόγοι τους οποίους ένας μαθητής που είναι απόφοιτος Γυμνασίου ή έχει προαχθεί από την Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου θα θεωρήσει σημαντικούς για να επιλέξει το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.).

Για ποιους σημαντικούς λόγους, ο μαθητής που είναι απόφοιτος Γυμνασίου ή έχει προαχθεί από την Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου(ΓΕ.Λ.), θα επιλέξει το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.).

1. Θα αναπτύξει μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα των γενικών μαθημάτων και των μαθημάτων ειδικοτήτων, τις ιδιαίτερες ικανότητές του, τις προσωπικές πρωτοβουλίες, την δημιουργικότητά του και την κριτική σκέψη.

2. Θα γνωρίσει και θα διδαχτεί τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει συναφείς δεξιότητες.

3. Μετά την τριετή φοίτηση στο ΕΠΑ.Λ., θα αποκτήσει ισότιμο και ισοδύναμο απολυτήριο τίτλο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το ΓΕ.Λ.

4. Θα αποκτήσει ισχυρό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου ΙΙΙ με τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα.

5. Θα μπορεί να εργαστεί στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ως τεχνικός, εργοδηγός ή υπάλληλος σε συναφή επαγγέλματα σύμφωνα με το πτυχίο ειδικότητάς του ή να ασκήσει ιδιωτικό έργο.

6. Θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του κατά προτεραιότητα στα Ι.Ε.Κ για την απόκτηση εξειδίκευσης σε σύγχρονες ειδικότητες.

7. Θα έχει την δυνατότητα όπως και οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.), να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΑΕΙ – Α.ΤΕΙ και στρατιωτικές –αστυνομικές σχολές και Αστυνομικές Σχολές μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε μαθήματα που θα διδάσκεται στην τρίτη τάξη, που θα είναι τέσσερα(4) μαθήματα γενικής παιδείας και δύο(2) μαθήματα της ειδικότητάς του.

8. Θα έχει την επιπλέον επιλογή και δυνατότητα να εισαχθεί με ειδικό ποσοστό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Α.ΤΕΙ και στρατιωτικές σχολές και Αστυνομικές Σχολές Υπαξιωματικών μέσω ειδικών πανελληνίων εξετάσεων σε τέσσερα(4) μαθήματα (Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά και δύο(2) μαθήματα της Ειδικότητάς του) που θα διδάσκεται στην τρίτη τάξη.

9. Με τις γενικές, επαγγελματικές και τεχνικές γνώσεις που θα αποκτήσει στο ΕΠΑ.Λ. θα μπορεί να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συναφών και όχι μόνο ανωτάτων σχολών με την ειδικότητα που απέκτησε στο ΕΠΑ.Λ.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΜΕ ΤΟ ΓΕ.Λ.

ΕΠΑ.Λ.

ΓΕ.Λ.

Χορηγεί στους αποφοίτους Πτυχίο ειδικότητας.

-----------------------------

Χορηγεί στους αποφοίτους Απολυτήριο με ενδοσχολικές

εξετάσεις.

Χορηγεί στους αποφοίτους Απολυτήριο με ενδοσχολικές και πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα επαγγελματικών τομέων & ειδικοτήτων - γενικής παιδείας & ωφελιμότητας (εκτός των Αρχαίων Ελληνικών) και παράλληλα εκπαιδεύονται στα εργαστήρια τομέων και ειδικοτήτων.

Οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και ωφελιμότητας.

------------------------------------

------------------------------------

Οι απόφοιτοι εγγράφονται στα ΙΕΚ κατά προτεραιότητα σε σχέση με τους απόφοιτους των ΓΕ.Λ.

Οι απόφοιτοι εγγράφονται στα ΙΕΚ.

-----------------------------------------------

Οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος επιπέδου 3 της ειδικότητας που αναφέρεται στο πτυχίο τους.

-----------------------------------------

Οι απόφοιτοι έχουν όλα τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το απολυτήριο Λυκείου.

Οι απόφοιτοι έχουν όλα τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το απολυτήριο Λυκείου.

Οι απόφοιτοι εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ –Στρατιωτικές Σχολές – Αστυνομικές Σχολές.

Οι απόφοιτοι εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ –Στρατιωτικές Σχολές – Αστυνομικές Σχολές.

Οι απόφοιτοι εισάγονται με ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις και με ειδικό ποσοστό στα ΑΤΕΙ –Στρατιωτικές Σχολές – Αστυνομικές Σχολές Υπαξιωματικών.

------------------------------------

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ (ΕΠΑ.Λ)

Κ Υ Κ Λ Ο Ι Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν Σ Τ Η Ν Α΄ Τ Α Ξ Η

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ - ΝΑΥΤΙΚΟΣ

Τ Ο Μ Ε Ι Σ Σ Τ Η Β΄ Τ Α Ξ Η

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ –

ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ –

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ –

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ –

ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ - ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Ε Σ Σ Τ Η Γ΄ Τ Α Ξ Η

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Η/Υ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ - ΒΟΗΘΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ - ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΡΓΩΝ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ –

ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ –

ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Ο Ι Α Π Ο Φ Ο Ι Τ Ο Ι Ε Χ Ο Υ Ν Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Σ (Β΄ ΟΜΑΔΑ)

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΙ & ΑΤΕΙ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΙ -6- ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ο Ι Α Π Ο Φ Ο Ι Τ Ο Ι Ε Χ Ο Υ Ν Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Σ (Α΄ ΟΜΑΔΑ)

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΕΙ, ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ -4- ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Ο Ι Α Π Ο Φ Ο Ι Τ Ο Ι Ε Χ Ο Υ Ν Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α

ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΙΕΚ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Η΄ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΗΜΟΣΙΟ – ΙΔΙΩΤΙΚΟ)

Τ Ι Τ Λ Ο Ι Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΜΕ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

&

ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3 ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Α

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ

ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ Σ.Ε.Κ ΚΑΙ Σ.Ε

Χ Ο Ρ Η Γ Η Σ Η Μ Α Θ Η Τ Ι Κ Η Σ Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α Σ

ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Δ Ι Κ Α Ι Ο Λ Ο Γ Η Τ Ι Κ Α Ε Γ Γ Ρ Α Φ Η Σ Σ Τ Η Ν Α΄ Τ Α Ξ Η

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΥ ή ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ή

ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δ Ι Κ Α Ι Ο Λ Ο Γ Η Τ Ι Κ Α Ε Γ Γ Ρ Α Φ Η Σ Σ Τ Η Β΄ Τ Α Ξ Η

ΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑ.Λ ή

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΓΕ.Λ.

Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ο Σ Ε Γ Γ Ρ Α Φ Ω Ν

ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γιατί οι μαθητές πρέπει να επιλέξουν το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.)

Γιατί οι μαθητές πρέπει να επιλέξουν το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.)

Tου Κερασιώτη Σεραφείμ

Εκπαιδευτικού - Μαθηματικού



ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010



ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ.) ή ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΓΕ.Λ.)


Οι μαθητές που είναι απόφοιτοι γυμνασίων ή έχουν προαχθεί από την Α΄ τάξη των Γενικών Λυκείων, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των δύο σχολείων και θα πρέπει να γνωρίζουν το περιεχόμενο των σπουδών, τις διεξόδους, τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εφόδια που τους παρέχει ο κάθε τύπος σχολείου.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι λόγοι τους οποίους ένας μαθητής που είναι απόφοιτος Γυμνασίου ή έχει προαχθεί από την Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου θα θεωρήσει σημαντικούς για να επιλέξει το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.).


Για ποιους σημαντικούς λόγους, ο μαθητής που είναι απόφοιτος Γυμνασίου ή έχει προαχθεί από την Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου(ΓΕ.Λ.), θα επιλέξει το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.).


1. Θα αναπτύξει μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα των γενικών μαθημάτων και των μαθημάτων ειδικοτήτων, τις ιδιαίτερες ικανότητές του, τις προσωπικές πρωτοβουλίες, την δημιουργικότητά του και την κριτική σκέψη.

2. Θα γνωρίσει και θα διδαχτεί τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει συναφείς δεξιότητες.

3. Μετά την τριετή φοίτηση στο ΕΠΑ.Λ., θα αποκτήσει ισότιμο και ισοδύναμο απολυτήριο τίτλο ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το ΓΕ.Λ.

4. Θα αποκτήσει ισχυρό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου ΙΙΙ με τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα.

5. Θα μπορεί να εργαστεί στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ως τεχνικός, εργοδηγός ή υπάλληλος σε συναφή επαγγέλματα σύμφωνα με το πτυχίο ειδικότητάς του ή να ασκήσει ιδιωτικό έργο.

6. Θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του κατά προτεραιότητα στα Ι.Ε.Κ για την απόκτηση εξειδίκευσης σε σύγχρονες ειδικότητες.

7. Θα έχει την δυνατότητα όπως και οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.), να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΑΕΙ – Α.ΤΕΙ και στρατιωτικές –αστυνομικές σχολές και Αστυνομικές Σχολές μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε μαθήματα που θα διδάσκεται στην τρίτη τάξη, που θα είναι τέσσερα(4) μαθήματα γενικής παιδείας και δύο(2) μαθήματα της ειδικότητάς του.

8. Θα έχει την επιπλέον επιλογή και δυνατότητα να εισαχθεί με ειδικό ποσοστό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Α.ΤΕΙ και στρατιωτικές σχολές και Αστυνομικές Σχολές Υπαξιωματικών μέσω ειδικών πανελληνίων εξετάσεων σε τέσσερα(4) μαθήματα (Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά και δύο(2) μαθήματα της Ειδικότητάς του) που θα διδάσκεται στην τρίτη τάξη.

9. Με τις γενικές, επαγγελματικές και τεχνικές γνώσεις που θα αποκτήσει στο ΕΠΑ.Λ. θα μπορεί να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συναφών και όχι μόνο ανωτάτων σχολών με την ειδικότητα που απέκτησε στο ΕΠΑ.Λ.






ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΜΕ ΤΟ ΓΕ.Λ.


ΕΠΑ.Λ.
ΓΕ.Λ.


Χορηγεί στους αποφοίτους Πτυχίο ειδικότητας.


-----------------------------


Χορηγεί στους αποφοίτους Απολυτήριο με ενδοσχολικές

εξετάσεις.


Χορηγεί στους αποφοίτους Απολυτήριο με ενδοσχολικές και πανελλήνιες εξετάσεις.


Οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα επαγγελματικών τομέων & ειδικοτήτων - γενικής παιδείας & ωφελιμότητας (εκτός των Αρχαίων Ελληνικών) και παράλληλα εκπαιδεύονται στα εργαστήρια τομέων και ειδικοτήτων.



Οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και ωφελιμότητας.

------------------------------------

------------------------------------


Οι απόφοιτοι εγγράφονται στα ΙΕΚ κατά προτεραιότητα σε σχέση με τους απόφοιτους των ΓΕ.Λ.



Οι απόφοιτοι εγγράφονται στα ΙΕΚ.

-----------------------------------------------


Οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος επιπέδου 3 της ειδικότητας που αναφέρεται στο πτυχίο τους.




-----------------------------------------


Οι απόφοιτοι έχουν όλα τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το απολυτήριο Λυκείου.


Οι απόφοιτοι έχουν όλα τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το απολυτήριο Λυκείου.


Οι απόφοιτοι εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ –Στρατιωτικές Σχολές – Αστυνομικές Σχολές.


Οι απόφοιτοι εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ –Στρατιωτικές Σχολές – Αστυνομικές Σχολές.


Οι απόφοιτοι εισάγονται με ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις και με ειδικό ποσοστό στα ΑΤΕΙ –Στρατιωτικές Σχολές – Αστυνομικές Σχολές Υπαξιωματικών.



------------------------------------




ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ (ΕΠΑ.Λ)

Κ Υ Κ Λ Ο Ι Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν Σ Τ Η Ν Α΄ Τ Α Ξ Η

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ - ΝΑΥΤΙΚΟΣ



Τ Ο Μ Ε Ι Σ Σ Τ Η Β΄ Τ Α Ξ Η

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ –

ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ –

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ –

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ –

ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ - ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ





Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Ε Σ Σ Τ Η Γ΄ Τ Α Ξ Η

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Η/Υ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ - ΒΟΗΘΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ - ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΡΓΩΝ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ –

ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ –

ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ



Ο Ι Α Π Ο Φ Ο Ι Τ Ο Ι Ε Χ Ο Υ Ν Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Σ (Β΄ ΟΜΑΔΑ)

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΙ & ΑΤΕΙ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΙ -6- ΜΑΘΗΜΑΤΑ


Ο Ι Α Π Ο Φ Ο Ι Τ Ο Ι Ε Χ Ο Υ Ν Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Σ (Α΄ ΟΜΑΔΑ)

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΕΙ, ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ -4- ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Ο Ι Α Π Ο Φ Ο Ι Τ Ο Ι Ε Χ Ο Υ Ν Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α

ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΙΕΚ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Η΄ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΗΜΟΣΙΟ – ΙΔΙΩΤΙΚΟ)

Τ Ι Τ Λ Ο Ι Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΜΕ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

&

ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3 ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ



Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Α

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ

ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ Σ.Ε.Κ ΚΑΙ Σ.Ε




Χ Ο Ρ Η Γ Η Σ Η Μ Α Θ Η Τ Ι Κ Η Σ Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α Σ

ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Δ Ι Κ Α Ι Ο Λ Ο Γ Η Τ Ι Κ Α Ε Γ Γ Ρ Α Φ Η Σ Σ Τ Η Ν Α΄ Τ Α Ξ Η

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΥ ή ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ή

ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Δ Ι Κ Α Ι Ο Λ Ο Γ Η Τ Ι Κ Α Ε Γ Γ Ρ Α Φ Η Σ Σ Τ Η Β΄ Τ Α Ξ Η

ΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑ.Λ ή

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΓΕ.Λ.




Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ο Σ Ε Γ Γ Ρ Α Φ Ω Ν

ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ Αθήνα, 18/ 2/ 2009
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. πρωτ. 47
Δ/NΣΗ : ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37
Τ.Κ 10436 - ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 5238973 - 210 5121399
6932798177 - 6936449284
FAX: 210 5202798 - 210 5121399
ΗΛΕΚΤ/ΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: http://www.oltee.gr
E-mail: oltee@otenet.gr
mail@oltee.att.sch.gr
Στη συνεδρίαση της 18.2.09, έγινε ανασύσταση του ΔΣ της
ΟΛΤΕΕ, που είναι η παρακάτω:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΛΑΓΑΡΗΣ
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ
693279817
7 pmalagaris@sch.gr
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
693253667
4 saralex@mail.gr
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
694726197
1 apwolf@the.forthnet.gr
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΑΝΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
697721820
7 maniosnik@gmail.com
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜ ΛΙΝΤΖΕΡΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
694264050
7 elteega@gmail.com
ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΑΜΙΑΣ
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΕΣΤΗΣ
694441509
5
ΒΟΗΘΟΣ ΤΑΜΙΑΣ ΝΑΝΟΥΛΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
69730184
95 thnanoulis@sch.gr
ΕΦΟΡ ΔΗΜ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΩΝ/ΝΟΣ
69742510
28 kkonstantinou@gmail.com
ΕΦΟΡ.Β/ΚΗΣ&ΕΚ/ΣΕΩΝ
ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
697400003
3 epas-kiatou@sch.gr
ΜΕΛΟΣ ΔΕΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
697612928
6 deras2@otenet.gr
ΜΕΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
694888505
1 atcostis@yahoo.gr
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΛΑΓΑΡΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΠΕΤΤΑΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

«Λουκέτο’ θα βάλει το υπ. Παιδείας , απ το επόμενο σχολικό έτος, σε 32 Δημοτικά σχολεία επειδή δεν υπάρχουν πλέον μαθητές κυρίως σε ακριτικές περιοχές, αλλά και στην Κεντρική Ελλάδα, όπως είναι η Φθιώτιδα και η Κόρινθος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos.gr από το επόμενο σχολικό έτος δεν θα χτυπήσει το κουδούνι στις παρακάτω σχολικές μονάδες κατά Διεύθυνση και Γραφεία, επειδή καταργούνται:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ταρσινών

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Παπαδάτου

5ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μακύνειας

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου

6ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

1ο Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μυρτιάς

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη Ηλία

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΒΡΟΥ

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αλωνίων

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Νίψας

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Κορύμβου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

4ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καψουρίου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ανατ. Φραγκίστας

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Βούλπης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Λεπιανών

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Λημερίου

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Λιθοχωρίου

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μοναστηρακίου

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πρασιάς

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Εξαθέσιο Διεδρικό Δημοτικό Σχολείο Αγγελοχωρίου Κερασιάς

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Απιδιάς

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μορφοβουνίου

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Γραμματικού

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μαυραχάδων

3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καππά

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Λοξάδας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Βυσσινιάς

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Νόστιμου

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Χρυσής

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΛΚΙΣ

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ισώματος

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιάς

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πυργωτού

Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ευζώνων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ταρσινών

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μενδενίτσας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ψαράδων

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Aναγνώριση της στρατιωτικής θητείας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας,
του Γιώργου Κουτρουμάνη, προέδρου των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία

Τι ισχύει για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ

Είναι ένα από τα μεγάλα διλήμματα των ανδρών όταν πλησιάζει η ώρα της σύνταξης. Πρέπει να αναγνωρίσουν τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας; Το enet.gr, παρουσιάζει έναν πλήρη οδηγό με λεπτομέρειες και παραδείγματα που δίνουν σαφείς απαντήσεις σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το ταμείο στο οποίο έχουν ασφαλιστεί.
του Γ. Κουτρουμάνη*
Ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο έχει ασφαλιστεί κάποιος, συντρέχουν και διαφορετικές προϋποθέσεις.

Χρήσιμες θα σας φανούν οι ακόλουθες αρχικά γενικές επισημάνσεις:

1. Οι διατάξεις που ισχύουν για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας, είναι ενιαίες σε πολλά σημεία και προβλέπονται από το Νόμο 1358 του 1983. Στην πραγματικότητα όμως παρουσιάζονται μεγάλες διαφορές από Ταμείο σε Ταμείο, αφού είναι διαφορετικό το ποσό των εισφορών που καταβάλλεται για την αναγνώριση του χρόνου αυτού. Σημαντικές ωστόσο είναι και οι διαφορές στα οφέλη που προκύπτουν από την αναγνώριση ανάλογα με το Ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένος.

2. Όταν ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει τις προβλεπόμενες από το Ταμείο του χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας είναι μια σωστή επιλογή και συμφέρουσα σε όλα τα Ταμεία. Αντίθετα, όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό την προσαύξηση της σύνταξης, δεν είναι πάντοτε σωστή επιλογή. Για το λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή και η αναγνώριση πρέπει να γίνεται με κριτήριο πόσα θα πληρώσεις και ποια θα είναι η προσαύξηση της σύνταξης που θα πάρεις. Σε πολλές περιπτώσεις δεν συμφέρει η αναγνώριση.

3. Για τα Ταμεία των ανεξάρτητα απασχολούμενων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.Σ.Α.Υ., Ταμείο Νομικών που σήμερα είναι στο ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων Ε.Τ.Α.Α.) ισχύουν τα ίδια που αναφέρονται και για τα άλλα Ταμεία με τη διαφορά ότι το ποσό που καταβάλλεται για την αναγνώριση, όπου δεν υπάρχουν ασφαλιστικές κατηγορίες, ανέρχεται στο 20% του ποσού επί του οποίου καταβάλλονται εισφορές για σύνταξη.

4. Όταν ένας ασφαλισμένος έχει ασφάλιση σε περισσότερα του ενός Ταμεία, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει μόνο στο ένα από αυτά το χρόνο στρατιωτικής θητείας. Η επιλογή είναι δική του ανεξάρτητα ποιο είναι το τελευταίο Ταμείο στο οποίο έχει ασφαλιστεί.
5. Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και συνταξιοδοτείται με σύνταξη αναπηρίας, η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας για θεμελίωση του δικαιώματος απαιτεί 900 ημέρες ασφάλισης. Επίσης, όταν πρόκειται για σύνταξη χηρείας, οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης είναι 900, όμως στην περίπτωση αυτή η χήρα θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας της. Παιδιά που δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα τους, μπορούν επίσης να ζητήσουν αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας του, εφόσον είχε ο θανών συμπληρώσει 900 ημέρες ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή, τα παιδιά, δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 24ο έτος εάν σπουδάζουν.
6. Οι διατάξεις που ισχύουν για την κύρια σύνταξη, ισχύουν αναλόγως και στα Επικουρικά Ταμεία. Για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας στα Επικουρικά Ταμεία καταβάλλεται για κάθε μήνα το άθροισμα της εισφοράς εργαζομένου και εργοδότη. Κατά κανόνα, στα Ταμεία αυτά, συμφέρει η αναγνώριση μόνο στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ο χρόνος αυτός για θεμελίωση δικαιώματος. Όπως και στα ταμεία Κύριας Ασφάλισης, για κάποιον που έχει ασφάλιση σε περισσότερα του ενός Επικουρικά Ταμεία, παρέχεται η δυνατότητα να αναγνωρίσει το χρόνο στρατιωτικής θητείας μόνο στο ένα από αυτά.

Η στρατιωτική θητεία και οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο
Ποιοι αναγνωρίζουν τον στρατό χωρίς να πληρώσουν

Όσοι δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν το χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η αναγνώριση αυτή μπορεί να υπολογιστεί για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή ακόμη και για την αύξηση της σύνταξης.
Οι βασικές ερωτήσεις που θα δημιουργηθούν σε όσους είναι ασφαλισμένοι στο δημόσιο, είναι οι εξής:
1. Πώς αναγνωρίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας στο Δημόσιο;
Στην αναγνώριση του συγκεκριμένου χρόνου διακρίνουμε δύο κατηγορίες :

• Αναγνώριση χωρίς καταβολή εισφορών
• Αναγνώριση με καταβολή εισφορών
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν συμπληρώσει 25 συντάξιμα έτη μέχρι 31/12/1997. Για να συμπληρωθούν τα έτη αυτά συνυπολογίζεται και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας. Για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1982 για τη συμπλήρωση της 25ετίας συνυπολογίζεται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας. Για τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν στο Δημόσιο μετά την 1/1/1983, συνυπολογίζεται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιοδήποτε Ασφαλιστικό Ταμείο πριν το Δημόσιο για τη συμπλήρωση της 25ετίας.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν 25 συντάξιμα έτη μετά την 1/1/1998. Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συνυπολογίσουν τη στρατιωτική τους θητεία στα συντάξιμα έτη εάν δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Η 5ετης υπηρεσία στο Δημόσιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην δεδομένη κατηγορία.
2. Πόσο κοστίζει η καταβολή των εισφορών για την αναγνώριση της θητείας;
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που αναγνωρίζουν τη στρατιωτική θητεία με εξαγορά, θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά ίση με 6,67% επί του βασικού μισθού όπως αυτός διαμορφώνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για αναγνώριση, για κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίζεται.
3. Τι ισχύει για όσους έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 στο δημόσιο;
Για όσους έχουν ασφαλιστεί μετά την 1/1/1993, ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Η διαφορά είναι ότι η εισφορά 6,67% υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών και όχι επί του βασικού μισθού.
4. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την αναγνώριση;

• Πιστοποιητικό του Στρατολογικού Γραφείου στο οποίο αναφέρεται ο ακριβής χρόνος στρατιωτικής θητείας.
• Αίτηση στην οποία να αναφέρεται ο χρόνος που θα αναγνωριστεί ( ολόκληρος η μέρος αυτού )
• Πιστοποιητικό υπηρεσιακής κατάστασης στο οποίο επισημαίνεται ο βασικός μισθός του εργαζόμενου που είναι απαραίτητος για τον υπολογισμό των εισφορών αν αυτές Και απαιτούνται.
Και μερικά παραδείγματα...


• Εργαζόμενος προσελήφθη στο Δημόσιο την 1/5/1984. Πριν την πρόσληψη του εκεί είχε εργαστεί στον Ιδιωτικό Τομέα και έχει συμπληρώσει 3.000 ένσημα στο Ι.Κ.Α. Επιπλέον έχει χρόνο στρατιωτικής θητείας 24 μήνες. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ανήκει στην πρώτη κατηγορία και έτσι μπορεί να αναγνωρίζει το χρόνο στρατιωτικής θητείας χωρίς να πληρώσει εισφορές αφού είχε συμπληρώσει περισσότερα από 25 συντάξιμα έτη στις 31/12/1997, μαζί με το χρόνο στρατιωτικής θητείας.
• Εργαζόμενος που προσελήφθη στο Δημόσιο την 1/4/1976, έχει πριν την πρόσληψή του 28 μήνες στρατιωτικής θητείας. Ο βασικός μισθός είναι 1.350 ευρώ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής του θητείας για κύρια σύνταξη. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος οφείλει να καταβάλλει για το ποσό των 90 ευρώ (1.350 x 6,67%) για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει. Έτσι, λοιπόν, για να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτική θητείας του (28 μήνες) θα καταβάλει εισφορές ίσες με το ποσό των 2.520 ευρώ περίπου.
• Εργαζόμενος έχει 2 έτη στρατιωτικής θητείας πριν από την πρόσληψή του στο Δημόσιο (1/2/1973). Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος και την προσαύξηση της σύνταξής του θα αναγνωρίσει το χρόνο στρατιωτικής θητείας χωρίς να καταβάλει εισφορές. Αυτό εξηγείται γιατί 31/12/1997 έχει συμπληρώσει 25 συντάξιμα έτη μαζί με τα 2 έτη στρατιωτική θητείας δηλαδή ανήκει στην πρώτη κατηγορία.
Παρατηρήσεις


1. Ο εργαζόμενος έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει το χρόνο αυτό όποτε ο ίδιος επιθυμεί. Βέβαια είναι προς συμφέρον του η αναγνώριση να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα γιατί ο βασικός μισθός που είναι και η βάση για τον υπολογισμό της καταβολής των εισφορών (αν αυτές απαιτούνται), αυξάνεται ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας.
2. Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν συμφέρον να αναγνωρίσουν το χρόνο της στρατιωτική τους θητείας σε όποια από τις δύο κατηγορίες και αν ανήκουν. Υπάρχουν κάποιες ακραίες περιπτώσεις που η αναγνώριση αυτή δεν συμφέρει όπως π.χ. όταν ο εργαζόμενος έχει 40 έτη δημόσιας υπηρεσίας οπότε δεν τίθεται θέμα προσαύξησης της σύνταξής του και έτσι δεν υπάρχει λόγος αναγνώρισης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας.
3. Ο εργαζόμενος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να πάρει σύνταξη σε μικρότερη ηλικία με την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας σε σχέση με εκείνη που θα έπαιρνε εάν δεν αναγνώριζε τον χρόνο αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο εργαζόμενος κερδίζει χρόνο ίσο με αυτό που αναγνωρίζει.
4. Η πληρωμή του ποσού για την αναγνώριση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: εφάπαξ με έκπτωση 10% σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβούν τους μήνες οι οποίοι αναγνωρίζονται.


Τι ισχύει για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών καθώς και στα ταμεία Τύπου
Πως μπορεί να αξιοποιήσει ο μισθωτός, τα χρόνια του στρατού

Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών καθώς και στα ταμεία Τύπου, μπορεί να αξιοποιήσουν τα χρόνια του στρατού για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος αλλά και για την προσαύξηση της σύνταξής τους. Βέβαια, η λύση είναι μία: να πληρώσουν.

Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας γίνεται οποτεδήποτε από τον εργαζόμενο αρκεί να υπάρχει ασφάλιση στο συγκεκριμένο Ταμείο. Διακρίνουμε όμως δύο περιπτώσεις σε σχέση με την αξιοποίηση του χρόνου που αναγνωρίζεται:

• Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίστηκε χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση για την προσαύξηση της σύνταξης.
• Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίστηκε συνυπολογίζεται για να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εφόσον ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει το 58 έτος της ηλικίας του και 3600 ημέρες ασφάλισης. Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α., οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 7.500 ένσημα σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και βγαίνουν σε σύνταξη με συνολικό αριθμό 10.500 ενσήμων. Στην περίπτωση αυτή για τη συμπλήρωση των 10.500 ενσήμων συνυπολογίζεται και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας που θα αναγνωριστεί ακόμη και σε ηλικία κάτω των 58 ετών.
Ερ: Πόσο κοστίζει η καταβολή των εισφορών για την αναγνώριση της θητείας;

Ο εργαζόμενος καταβάλει για κάθε μήνα αναγνώρισης εισφορές που ανέρχονται στο 20% του μισθού που έχει τον προηγούμενο μήνα από εκείνον που υπέβαλε την αίτηση για την αναγνώριση. Οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό που θα πληρώσει ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το 25πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το ποσό της ανώτερης ασφαλιστικής κλάσης που ισχύει κάθε φορά στο Ι.Κ.Α (2400 ευρώ περίπου σήμερα ). Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει με δύο τρόπους

• εφάπαξ με έκπτωση 15%
• σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:


1. Ασφαλισμένος στο Ι.Κ.Α. μπορεί να βγει σε σύνταξη χωρίς να αναγνωρίσει το χρόνο στρατιωτικής θητείας. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τον συμφέρει να αναγνωρίσει το χρόνο στρατιωτικής θητείας για να πάρει καλύτερη σύνταξη. Έχει 10.000 ένσημα σε ηλικία 62 ετών και συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε χρόνο που θα αναγνωρίσει από τη στρατιωτική του θητεία θα πληρώσει 2.900 ευρώ περίπου και θα έχει προσαύξηση στη σύνταξή του 30 ευρώ το μήνα περίπου. Αυτά, λοιπόν, είναι τα δεδομένα και με βάση αυτά θα πρέπει να αποφασίσει ο εργαζόμενος εάν θα αναγνωρίσει ή όχι το χρόνο στρατιωτικής θητείας.
2. Ασφαλισμένος στο Ι.Κ.Α. έχει συμπληρώσει 9.900 ένσημα και το 58ο έτος της ηλικίας του. Η στρατιωτική του θητεία είναι 24 μήνες. Ο μηνιαίος μισθός του είναι 1.200 ευρώ και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, λοιπόν, μπορεί να βγει σε σύνταξη άμεσα, εφόσον αναγνωρίσει από το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, τουλάχιστον όσο χρόνο χρειάζεται για να συμπληρώσει τα 10.500 ένσημα που απαιτούνται από το Ταμείο του για συνταξιοδότηση στο 58ο έτος της ηλικίας. Για την αναγνώριση αυτή θα πληρώσει 240 ευρώ για κάθε μήνα, δηλαδή 4.800 ευρώ για 20 μήνες (20 x 30 = 600 ημέρες), προκειμένου να συμπληρωθούν οι 10.500 ημέρες ασφάλισης και να χορηγηθεί η σύνταξη.
3. Ασφαλισμένος του Ι.Κ.Α. έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και 10.200 ένσημα. Από τα ένσημα αυτά 7.500 είναι στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Έχει υπηρετήσει 24 μήνες στρατιωτικής θητείας. Για να συνταξιοδοτηθεί άμεσα ο συγκεκριμένος εργαζόμενος μπορεί να αναγνωρίσει από το χρόνο στρατιωτικής θητείας 10 μήνες (300 ημέρες) οπότε συμπληρώνει τα 10.500 ένσημα και παίρνει τη σύνταξή του (10.500 ένσημα από τα οποία 7.500 στα Βαρέα και ηλικία 55 ετών σύμφωνα με τον κανονισμό του Ι.Κ.Α.).
4. Εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα έχει συμπληρώσει 33 έτη ασφάλισης και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας. Έχει υπηρετήσει 28 μήνες στρατιωτική θητεία. Συμφέρει στην περίπτωση αυτή η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για προσαύξηση της σύνταξης; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από το ύψος των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος. Στην περίπτωση που φτάνει το ανώτερο ποσό σύνταξης που χορηγεί το Ταμείο του ασφαλώς δεν συμφέρει η αναγνώριση. Εάν οι συντάξιμες αποδοχές του είναι για παράδειγμα 1.500 ευρώ, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι, με βάση τα ισχύοντα σήμερα, θα πληρώσει για κάθε χρόνο στρατιωτικής θητείας που θα αναγνωρίσει ένα ποσό 3.600 ευρώ περίπου. Η μηνιαία προσαύξηση που θα έχει στο ποσό της σύνταξής του στην ίδια περίπτωση θα είναι 34 ευρώ περίπου. Μάλλον ασύμφορη ως επιλογή η οποία εξαρτάται και από την ηλικία του ασφαλισμένου.
5. Άνεργος για πολλά χρόνια έχει συμπληρώσει 4.000 ένσημα στο Ι.Κ.Α. και ηλικία 65 ετών. Έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και αναρωτιέται πώς θα πάρει σύνταξη, αφού απαιτούνται 4.500 ένσημα (ημέρες ασφάλισης). Στην περίπτωση αυτή ασφαλώς το μόνο που έχει να κάνει είναι να αναγνωρίσει από το χρόνο στρατιωτικής θητείας όσο χρειάζεται για να συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε στη συνέχεια παίρνει σύνταξη.
6. Ασφαλισμένος στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. (Ταμείο Τύπου) έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και 30 έτη ασφάλισης. Συμφέρει να αναγνωρίσει το χρόνο στρατιωτικής του θητείας; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση εξαρτάται από το ύψος των αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος. Εάν με τα χρόνια ασφάλισης που έχει, εξασφαλίζει το ανώτερο ποσό σύνταξης που χορηγεί το Ταμείο του, δεν έχει κανένα λόγο να αναγνωρίσει το χρόνο στρατιωτικής θητείας. Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, είναι ότι για κάθε μήνα που αναγνωρίζει πληρώνει 20% περίπου επί των αποδοχών του, Η προσαύξηση που θα έχει κάθε μήνα στη σύνταξή του θα είναι 3% επί των συντάξιμων αποδοχών του.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:


• Η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας είναι πάντοτε μια συμφέρουσα επιλογή όταν με το χρόνο αυτό συμπληρώνονται οι χρονικές προϋποθέσεις που προβλέπονται για την καταβολή της σύνταξης ( θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος). Για πολλούς οι διατάξεις αυτές, που δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης, είναι συμφέρουσες αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πάρουν σύνταξη ή θα έπαιρναν τη σύνταξή τους μετά από 1-2 ή και περισσότερα χρόνια.
• Όταν ο χρόνος στρατιωτικής θητείας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για προσαύξηση της σύνταξης, ειδικά για τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού η αναγνώριση αυτή σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι συμφέρουσα. Αυτό ισχύει για όσους παίρνουν συντάξεις με τα κατώτερα όρια και γενικότερα για όσους έχουν χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης.
• Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 11.100 ενσήμων και συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επίσης ο χρόνος αυτός δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 3.500 ενσήμων για την χορήγησης της αναλογικής σύνταξης.
• Για εργαζομένους που υπάγονται σε διαδοχική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας μόνο στο ένα από τα ταμεία αυτά. Ο εργαζόμενος έχει την δυνατότητα ο ίδιος να επιλέξει το Ταμείο στο οποίο θα κάνει την αναγνώριση.
Υπό προϋποθέσεις, ο στρατός μπορεί να συνυπολογιστεί και για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος
Η αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ασφαλισμένοι στον Ο.Α.Ε.Ε -το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο προήλθε από τη συγχώνευση του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ- μπορούν να αναγνωρίσουν το χρόνο στρατιωτικής θητείας μόνο με καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή με εξαγορά.
Οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να αξιοποιήσουν σωστά τη στρατιωτική τους θητεία, είναι οι εξής;
1. Πώς αξιοποιείται ο αναγνωρισμένος χρόνος;
ο χρόνος που αναγνωρίζεται συνυπολογίζεται για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος , εφόσον ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει το 58 έτος της ηλικίας του και 3.600 ημέρες ασφάλισης (12 έτη) ο χρόνος που αναγνωρίζεται συνυπολογίζεται σε κάθε περίπτωση για την προσαύξηση της σύνταξης.
2. Πόσο κοστίζει η καταβολή των εισφορών για την αναγνώριση της θητείας;
Για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας στο συγκεκριμένο Ταμείο, θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ίσο με εκείνο που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης κατά την περίοδο υποβολής της αίτησης. Στον συγκεκριμένο οργανισμό υπάρχουν υποχρεωτικές και προαιρετικές κατηγορίες με βάση τις οποίες γίνεται η ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία με την οποία ασφαλίζεται.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

• Ασφαλισμένος στο Τ.Ε.Β.Ε. και σήμερα Ο.Α.Ε.Ε., έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του και 33 χρόνια ασφάλισης. Έχει υπηρετήσει δύο έτη στρατιωτικής θητείας και διερωτάται εάν θα πρέπει να αναγνωρίσει το χρόνο στρατιωτικής θητείας ή όχι. Η απάντηση στην περίπτωση αυτή είναι ότι συμφέρει οπωσδήποτε η αναγνώριση ανεξάρτητα με το εάν παραμείνει στην ασφάλιση ή θελήσει να συνταξιοδοτηθεί. Μπορεί, λοιπόν, να αναγνωρίσει το χρόνο στρατιωτικής θητείας και να συνταξιοδοτηθεί άμεσα. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει το χρόνο αυτό και να συνταξιοδοτηθεί τα επόμενα χρόνια με μια καλή προσαύξηση στη σύνταξή του.
• Ασφαλισμένος στον Ο.Α.Ε.Ε., σήμερα έχει συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης και το 65ο έτος της ηλικίας του και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί. Έχει υπηρετήσει για 2 έτη στρατιωτικής θητείας και διερωτάται εάν θα πρέπει να τα αναγνωρίσει. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι σίγουρο ότι συμφέρει η αναγνώριση. Εξαρτάται από τις ασφαλιστικές κατηγορίες στις οποίες είχε ασφαλιστεί για όλη την περίοδο. Εάν το ποσό της σύνταξης που δικαιούται με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες είναι μικρότερο του κατώτατου ορίου σύνταξης που δίνεται από το Ταμείο δεν συμφέρει η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.
• Ασφαλισμένος στο Ταμείο Εμπόρων και σήμερα στον Ο.Α.Ε.Ε. έχει συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί αφού έχει συμπληρώσει και το 60ο έτος που απαιτείται με βάση τις διατάξεις του Ο.Α.Ε.Ε. Διερωτάται εάν θα πρέπει να αναγνωρίσει το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας για προσαύξηση στη σύνταξή του. Η απάντηση είναι ότι συμφέρει η αναγνώριση αφού για κάθε έτος πάνω από τα 35, οι πρώην ασφαλισμένοι του Ταμείου Εμπόρων και σήμερα του Ο.Α.Ε.Ε. παίρνουν προσαύξηση 5% στη σύνταξή τους.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:


• Η πληρωμή για την αναγνώριση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους : εφάπαξ με έκπτωση 15% ή σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να είναι περισσότερες από τους μήνες που αναγνωρίζονται.
• Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίζεται δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 37 ετών και συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επίσης δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 11,5 ετών πού απαιτούνται για τη χορήγηση αναλογικής σύνταξης.

Τι να κάνουν όσοι ντύθηκαν στα χακί και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ

Για όσους έχουν ασφαλιστεί στον ΟΓΑ παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για τα άλλα Ταμεία.
Πόσο κοστίζει η καταβολή των εισφορών για την αναγνώριση της θητείας;

Για να αναγνωρίσει το χρόνο στρατιωτικής θητείας ο ασφαλισμένος του Ο.Γ.Α, θα πρέπει να πληρώσει, για κάθε μήνα, το άθροισμα της μηνιαίας εισφοράς εργαζομένου και εργοδότη (ή κράτους) που αντιστοιχεί στην 5η ασφαλιστική κατηγορία του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του Ο.Γ.Α.. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μήνα θητείας, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα χρειαστεί να καταβληθεί εισφορά περίπου 190 ευρώ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Όπως σε όλα τα Ταμεία έτσι και στον Ο.Γ.Α., συμφέρει οπωσδήποτε η αναγνώριση όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος αυτός για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αντίθετα, δεν συμφέρει, κατά κανόνα, η αναγνώριση όταν ο χρόνος στρατιωτικής θητείας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για προσαύξηση της σύνταξης. Αυτό προκύπτει από το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσει κάποιος και το ποσό της σύνταξης που θα πάρει ο ίδιος από την αναγνώριση αυτή. Το ποσό, λοιπόν, που θα καταβάλλει για να αναγνωρίσει ένα έτος στρατιωτικής θητείας θα είναι 2.300 ευρώ περίπου, ενώ το επιπλέον ποσό που θα παίρνει το μήνα στη σύνταξη του, πάντοτε με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι 20 ευρώ περίπου.

* Ο Γ. Κουτρουμάνης, είναι πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία