Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Γιάννης Δ. Μπάρτζης ΟΡΧΑΝ - Στην αυλή των Παλαιολόγων (μυθιστορία)



Γιάννης Δ. Μπάρτζης

ΟΡΧΑΝ - Στην αυλή των Παλαιολόγων
(μυθιστορία)
Eκδοτικός οίκος Αντώνιος Σταμούλης – Θεσσαλονίκη 2012, σελίδες 314.


Ένα νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Δ. Μπάρτζη κυκλοφόρησε  αυτές τις ημέρες, με τίτλο Ορχάν – Στην αυλή των Παλαιολόγων.
Είναι μια φανταστική ιστορία (μυθιστορία τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας) με κεντρικό πρόσωπο τον Τούρκο πρίγκιπα Ορχάν, της οικογένειας των Οσμανιδών, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στο παλάτι των Παλαιολόγων στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι έζησε από κοντά τις διαδικασίες της συνόδου για την ένωση των εκκλησιών στη Φερράρα και στη Φλωρεντία, ενώ κατά τις δραματικές στιγμές της Άλωσης της Πόλης έλαβε μέρος ενεργό στην άμυνα.
Στο μυθιστόρημα ερευνώνται -πάντα βέβαια με τη συνδρομή της συγγραφικής δημιουργικής φαντασίας- καίρια ερωτήματα, όπως:
Γιατί άραγε ένας Τούρκος πρίγκιπας βρίσκεται στην αυλή των Παλαιολόγων και αγωνίζεται στα τείχη της Κωνσταντινούπολης μαζί με τους Ρωμιούς, να μην πέσει η Πόλη στα χέρια του στενού του συγγενή, Μωάμεθ;
Γιατί μετάνιωσαν τόσο γρήγορα, όσοι υπέγραψαν στη Φλωρεντία για την Ένωση των εκκλησιών, υποτασσόμενοι στη Δύση και στον Πάπα; Γιατί στις λοιδορίες του πλήθους δήλωναν δημοσίως: «Η χειρ αύτη υπέγραψεν... κοπήτω!»;
Εντυπωσιάζουν οι ιστορικοί παραλληλισμοί της τότε εποχής με τη σημερινή, όπως τους χειρίζεται και τους παρουσιάζει ο συγγραφέας.
Στη Φλωρεντία το 1439 υπογράφτηκε ένα «μνημόνιο» υποταγής των Ορθοδόξων Βυζαντινών στην εξουσία της Δύσης, που την εξέφραζε οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά ο Πάπας της Ρώμης.
Και αφού δηλώθηκε η υποταγή των Ορθοδόξων, με μόνο κίνητρο -και φοβικό επιχείρημα- να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια από τους Δυτικούς, ώστε να μη χαθεί το Βυζάντιο..., να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων... τελικά η συμφορά δεν αποφεύχθηκε... Ο λαός διχάστηκε βαθύτατα και το Βυζάντιο αλώθηκε και χάθηκε για πάντα... 
Πώς βίωσε λοιπόν αυτός ο ευγενής, αλλοεθνής και αλλόθρησκος Ορχάν, την οδυνηρή πορεία των Παλαιολόγων, από το «μνημόνιο» της Φλωρεντίας ως την άλωση της Πόλης;
Βεβαίως δεν πρόκειται για ιστορικό ντοκουμέντο αλλά για φανταστικό μυθιστόρημα. Είναι η συγκλονιστική αφήγηση για μιαν απέλπιδα πολιτική και για έναν μοιραίο έρωτα στα χρόνια των τελευταίων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου.
Είναι μια ιστορία που συναρπάζει και ταυτόχρονα θυμίζει κορυφαία πρόσωπα και κρίσιμες στιγμές των τελευταίων χρόνων του Βυζαντίου. Ένας αρμονικός συνδυασμός του «τέρπειν άμα και διδάσκειν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: