Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση    : Αχιλλέως 37 - 41 & Μυλλέρου
Τ.Κ. - Πόλη    : 104 36 Αθήνα
τηλέφωνο     : 210-5238973
fax               : 210-5202798
e-mail           : oltee.oltee@gmail.com
                   : mail@oltee.att.sch.gr
ηλεκτρον. σελ.        : http://www.oltee.gr
πληροφορίες  : Σεραφείμ Κερασιώτης
                     Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
τηλέφωνο     : 6936-449284

Αθήνα, 27-7-2012
 Αριθμ. Πρωτ.: 023
ΠΡΟΣ :
τον
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΚΟΙΝ :
1.   κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου
Υφυπουργό Παιδείας, Θ.Π.Α.
2.   κ. Αθανάσιο Κυριαζή
Γενικό Γραμματέα Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπ/σης Υ.Π.Θ.Π.Α.
3.   κ. Σωτήριο Γκλαβά
Ειδικό Γραμματέα Υ.Π.Θ.Π.Α.
4.   τις Ενώσεις Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.)
5.   τα Μ.Μ.Ε.


ΘΕΜΑ:
Μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας  και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης






κ. Υπουργέ,
η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει τις κυρίαρχες θεσμικές του υποχρεώσεις προς τον Ελληνικό Λαό που είναι η Μόρφωση, η Εκπαίδευση και η Κατάρτιση των πολιτών καθώς και η επιστημονική και τεχνολογική Έρευνα σε όλους τους τομείς.
Θεωρούμε ότι η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είναι λανθασμένη στρατηγικής σημασίας επιλογή, με τεράστιες αρνητικές προεκτάσεις στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό τοπίο της χώρας μας. Η Ομοσπονδία μας διαφωνεί κάθετα με την απόφαση αυτή, αναρωτιέται για τη σκοπιμότητα της και ζητά την ακύρωσή της.
Η σημερινή διοικητική διασπορά της Έρευνας σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματική, με απουσία συντονισμού, κοινού πλαισίου λειτουργίας και αξιολόγησης, με αλληλοεπικαλύψεις και σπατάλη πόρων. Η “λύση” όμως που προτείνεται κινείται στον αντίποδα της Λογικής αλλά και της Διεθνούς πρακτικής, εξοστρακίζει την Έρευνα από το φυσικό περιβάλλον που γεννάται, την ξεκόβει από τις φυσικές πηγές και τα μέσα τροφοδοσίας της και την απορφανίζει από την Μητέρα και Γενεσιουργό της, την Παιδεία. Αλλά και η ίδια η Παιδεία δεν μπορεί να λειτουργήσει και να επιτελέσει τον σκοπό της αποξενωμένη από την Έρευνα. Η ρήξη αυτού του ομφάλιου λώρου θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τις δύο.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χάσει τον έλεγχο και την εποπτεία κανενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού οργανισμού ή ιδρύματος, σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης και κατάρτισης και αν ανήκει.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι μια τέτοια επιλογή είναι λανθασμένη, υπονομεύει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της έρευνας και την απαραίτητη διασύνδεσή της με την Ανώτατη Εκπαίδευση στο πλαίσιο ενός δυναμικού και ενιαίου χώρου Παιδείας, Γνώσης, Έρευνας και Καινοτομίας, κάτι που άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Η απόφαση αυτή θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα, όπως έγινε και στην περίπτωση της λανθασμένης μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Εργασίας, για την οποία πολύ σωστά αποφασίστηκε η επαναφορά της στο Υπουργείο Παιδείας ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης και της υπ' αρ. 103/2012 θετικής γνωμοδότησής του Ε' Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: