Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ...

May 24, 2013
Είναι γνωστή η κυρίαρχη άποψη για την κρίση. Λέει, λίγο – πολύ, ότι στη χώρα μας το πρόβλημα προέρχεται από το δημόσιο τομέα, που είναι υπέρογκος, διοικείται από ανίκανους, διεφθαρμένους, οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν και μάλιστα συλλήβδην είναι λουφαδόροι κλπ. Αντίθετα, ο ιδιωτικός τομέας προβάλλεται ότι λειτουργεί άψογα, διοικείται από ικανούς, με ηθική, είναι τεχνοκρατικός και οι εργαζόμενοι έχουν επαγγελματισμό και επιλέγονται αξιοκρατικά!
Όμως τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι! Συγκεκριμένα ένα από τα βασικά στοιχεία υγείας και χρηστής διοίκησης των τραπεζών, είναι η ποιότητα του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Η κυρίαρχη άποψη λέει ότι οι κρατικές τράπεζες στη χώρα μας χορηγούσαν άνευ μέτρου δάνεια σε ημετέρους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν και να συντηρήσουν το πελατειακό σύστημα. Αυτό είναι αλήθεια σε μεγάλο βαθμό, όμως και οι ιδιωτικές τράπεζες δεν πήγαιναν πίσω! Παρά τους ισχυρισμούς ότι οι ιδιωτικές τράπεζες χρεοκόπησαν επειδή είχαν αγοράσει πολλά κρατικά ομόλογα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που ενσωματώνει και μέρος της έκθεσης της BlackRock (αλήθεια αυτή δόθηκε ολόκληρη στη δημοσιότητα;), δείχνουν ότι είχαν χορηγήσει και οι ιδιωτικές τράπεζες επισφαλή δάνεια.
Ας δούμε λοιπόν την κατάταξη, που αναφέρεται στο ποσοστό της ζημιάς των τραπεζών στο σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει, όπως τη διαβάσαμε στο ρεπορτάζ: ΤΤ: 5,5%, ΕΤΕ: 10,8%, Πειραιώς: 11,5%, Eurobank: 12,1%, ATE: 12,5%, Alpha: 15,1%
Τι συμπεράσματα βγάζετε; Ότι στην καλύτερη μοίρα βρίσκεται το ταχυδρομικό ταμιευτήριο, που κατά τον κ. Στουρνάρα δεν ήταν βιώσιμο και έπρεπε να πουληθεί! Και μόλις έκανε αυτή τη δήλωση η μετοχή του καταβαραθρώθηκε! Η ΑΤΕ, η οποία κατά τους ισχυρισμούς χορηγούσε αφειδώς δάνεια, βρίσκεται πράγματι πάνω από τον ΜΟ, όμως θα πρέπει να υπολογιστεί αφενός μεν ότι έδινε δάνεια και στο δημόσιο τομέα και αφετέρου δε ότι είχε να επιτελέσει ένα κοινωνικό ρόλο, ως κρατική που ήταν.
Σε ότι αφορά στις τέσσερις μεγάλες Ελληνικές τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν προκειμένου να σωθούν, δηλ. Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha και με βάση την αντίληψη ότι κάθε δημόσιος φορέας είναι διεφθαρμένος, ανίκανος κλπ θα περίμενε κάποιος την Εθνική στη χειρότερη θέση και τις Eurobank, Alpha στην καλύτερη! Όμως η σειρά είναι αντίστροφη!
Μπορεί, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, τα παραπάνω νούμερα να είναι σχετικά επειδή δεν υπολογίζονται τα δάνεια που έχουν σχέση με εταιρείες του δημοσίου και τα δάνεια προς ξένους οφειλέτες, όμως ακόμη και αυτά να υπολογιστούν, η σειρά κατάταξης δεν αλλάζει!
Και κάτι τελευταίο! Μήπως θυμάστε τους διοικητές της Eurobank, της ιδιωτικής τράπεζας που έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις; Οι κ. Στουρνάρας την περίοδο 2000-2004 και Προβόπουλος την περίοδο 2004-2006. Αυτοί που σήμερα είναι υπέρμαχοι των μνημονίων, των ιδιωτικοποιήσεων και των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες καταστρέφουν τις ζωές μας!

Πάνος Κατσούλας
Εκπ/κός

Δεν υπάρχουν σχόλια: