Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Κόρινθος 4/6/13



       ΔΙΚΤΥΟ Καθηγητών Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας

Συνάδελφοι,
Α. Η διαδικασία με την οποία εκλήθησαν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να υπολογίσουν κενά και πλεονάσματα του εκπαιδευτικού προσωπικού (εγκύκλιος 70607/Δ2/23-05-2013) στηρίζεται στο ΠΔ 50/96 το οποίο ορίζει σαφώς ότι οι εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου αποστέλλονται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και ότι για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων καταρτίζονται μέχρι τις 10 Μαρτίου κάθε σχολικού έτους πίνακες κενών οργανικών θέσεων κατά περιοχή μετάθεσης. Συνεπώς η εγκύκλιος παραβιάζει τα χρονικά όρια της κείμενης νομοθεσίας.
 Η ίδια εγκύκλιος, αν και επικαλείται το άρθρο 7 του Ν. 3848/10 που προβλέπει ότι για τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών «υπολογίζεται η τυχόν 2η ειδικότητα, η δυνατότητα διδασκαλίας με 2η ανάθεση», ταυτόχρονα ζητεί από τα ΠΥΣΔΕ να  υπολογίσουν τα πλεονάσματα μόνο βάσει των πρώτων αναθέσεων. Συνεπώς έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία.
Για τους παραπάνω -κυρίως- λόγους θεωρούμε ότι η διαδικασία υπολογισμού των πλεονασμάτων στερείται νομιμότητας και ορθώς οι αιρετοί του κλάδου υπέβαλαν τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις τους γι’ αυτήν.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η υποβάθμιση του ρόλου του ΠΥΣΔΕ, εφόσον η Περιφερειακή Διεύθυνση  μπορεί να υποβάλει προς το Υπουργείο δική της εκτίμηση, μη λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση του ΠΥΣΔΕ - η οποία βέβαια διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτή του Υπουργείου.
Ωστόσο, όλες αυτές οι αντιφάσεις που κουρελιάζουν κάθε έννοια δικαίου δεν είναι τίποτα μπροστά στην προφανή επιδίωξη αυτής της μεθόδευσης: Μετά τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολικών μονάδων, μετά τον οικονομικό στραγγαλισμό των σχολικών επιτροπών, έρχεται η δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων (με την αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου και τις λοιπές μεθοδεύσεις), η οποία θα οδηγήσει και στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και  θα δημιουργήσει μια δεξαμενή υποχρεωτικών ανά την επικράτεια μεταθέσεων εκπαιδευτικών και τελικά απολύσεων.

 Β. Τις επόμενες ημέρες θα λάβει Φ.Ε.Κ. το Π.Δ. περί αναγκαστικών μεταθέσεων που προβλέπει την άμεση (μέχρι 15 Ιουνίου) σύνταξη πίνακα υπεραρίθμων. Όμως με τον  τρόπο υπολογισμού που προβλέπει η εγκύκλιος 70607/Δ2/23-05-2013, εμφανίζεται μια εντελώς παραπλανητική εικόνα της εκπαιδευτικής-εργασιακής πραγματικότητας στον νομό μας και σε όλη την επικράτεια, εφόσον:
1ο ) Δεν υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις ανά ειδικότητα και το γεγονός ότι μπορεί να είναι περισσότερες από τις επιθυμίες που έχουν δηλωθεί.
2ο ) Δεν υπολογίζονται οι διδακτικές ώρες από το Σ.Ε.Π. και Project ή τουλάχιστον δεν κατανέμονται στις διάφορες ειδικότητες έτσι ώστε να αποτυπωθεί καλύτερα η πραγματικότητα.
3ο ) Δεν υπολογίζονται οι ώρες των εργαστηρίων ( των Φυσικών Επιστημών-Πληροφορικής ) ούτε ο δεύτερος καθηγητής στα εργαστήρια τεχνικής εκπαίδευσης για πάνω από 13 μαθητές.
4ο ) Δεν συνυπολογίζονται οι δύο διδακτικές ώρες που είναι υποχρεωτικές για τη χορωδία.
5ο ) Δεν συνυπολογίζονται οι διδακτικές ώρες από θέσεις ευθύνης (Διευθυντές-Υποδιευθυντές – Υπεύθυνοι τομέων Εκπαίδευσης)
7ο ) Δεν συνυπολογίζονται οι αποσπάσεις σε πάγιες λειτουργίες της εκπαίδευσης και του κράτους. (Σε δημόσια Ι.Ε.Κ., Ανοιχτά Πανεπιστήμια ( Πατρών-Αθηνών), Διευθύνσεις Εκπ/ης, Υπουργείο Παιδείας και περιφερειακές Διευθύνσεις, Α.Ε.Ι.—Τ.Ε.Ι. πολιτικά κόμματα, Μητροπόλεις κ.τ.λ.)
8ο ) Δεν συνυπολογίζονται οι μακροχρόνιες άδειες (εγκυμοσύνης, γονικές, άνευ αποδοχών κ.τ.λ.) που στατιστικά υπολογίζονται τουλάχιστον στο 7% των οργανικά ανηκόντων.
9ο ) Δεν συνυπολογίζονται όλοι οι αποσπασμένοι σε Σχολεία του Εξωτερικού.
10ο ) Δεν συνυπολογίζονται οι μετατάξεις από την Β/θμια Εκπαίδευση στην Α/θμια και δεν γίνεται εκτίμηση των ωρών που διατίθενται από την Β/θμια στην Α/θμια κάθε Σεπτέμβρη.
11ο) Δεν συνυπολογίζονται οι ώρες των επιπέδων στην αγγλική γλώσσα.

Για όλους αυτούς τους λόγους:
·  καλούμε ΤΟ ΠΥΣΔΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ να μην προχωρήσει στη σύνταξη πίνακα υπεραρίθμων για αναγκαστική μετάθεση γιατί, εφόσον συνυπολογιστούν όλα τα ανωτέρω, δε θα υπάρξουν πλεονάσματα προσωπικού στον Νομό Κορινθίας. Επιπλέον υπάρχει στις μεγάλες σχολικές μονάδες σοβαρή έλλειψη γραμματέων και σε όλη την Κορινθία τεράστιες ανάγκες για ενισχυτική διδασκαλία. Γι’ αυτό ονομαστικός πίνακας ολικά υπεραρίθμων δεν πρεπει να συνταχθεί από το ΠΥΣΔΕ Κορινθίας.
· Καλούμε τους αιρετούς του κλάδου, εφόσον δεν υιοθετηθεί αυτή στάση από το ΠΥΣΔΕ να καταγγείλουν και να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία σύνταξης πινάκων υπεραριθμιών.
· Καλούμε την ΟΛΜΕ να ζητήσει από όλα τα ΠΥΣΔΕ και τους αιρετούς να επιδείξουν κοινή στάση στο ζήτημα της σύνταξης του πίνακα υπεραριθμιών καθώς και να προτείνει άμεσα  πρόγραμμα δράσεων, γιατί πιστεύουμε ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή του Π.Δ. περί αναγκαστικών μεταθέσεων.
· Καλούμε τους συναδέλφους της Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας να μετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του κλάδου την Τετάρτη 5/6/13 προκειμένου να οργανώσουμε τη δράση μας ενάντια στις  αναγκαστικές μεταθέσεις – απολύσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνον μερικές χιλιάδες συναδέλφους.
· Αφορούν όσους βλέπουν την προοπτική μετάθεσης στον τόπο τους να γίνεται όνειρο άπιαστο.
· Αφορούν όσους κληθούν να συμπληρώσουν ωράριο σε απομακρυσμένα σχολεία της μίας πλέον περιοχής μετάθεσης.
· Αφορούν όσους δε θέλουν να δουν τον κλάδο τους να πέφτει στα δίχτυα του νέου πελατειακού συστήματος που, αν δεν το εμποδίσουμε, θα εγκαθιδρυθεί τροφοδοτούμενο από την υπηρεσιακή  ανασφάλεια και τον  φόβο των πειθαρχικών διώξεων και της «αξιολόγησης».



                                                                                                                 Κόρινθος 4/6/13

Δεν υπάρχουν σχόλια: