Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 2ου ΕΠΑΛ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 2ου ΕΠΑΛ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ



    Η κυβέρνηση με ένα νομοσχέδιο-βόμβα αποφάσισε εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα τον κατακερματισμό της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης σε πρώτη φάση και  την τελική ισοπέδωση του συστήματος της δωρεάν παιδείας σε δεύτερη φάση...

        Σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων  κ α - τ  α ρ γ ο ύ ν τ α ι  52 ειδικότητες των τεχνικών επαγγελματικών σχολείων ( ΕΠΑΛ ) και αντίστοιχων σχολών ( ΕΠΑΣ ) σ’ολόκληρη την Ελλάδα.
     Ειδικότερα στο 2ΟΥ  ΕΠΑΛ  Λουτρακίου  κ α τ α ρ γ ε ί τ α ι :οι τομείς  Υγείας και  Πρόνοιας που αποτελείται  από τις ειδικότητες των Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων και της Νοσηλευτικής  επίσης  και  κομμωτικής . Σ’αυτό τον τομέα και σ’αυτές τις ειδικότητες φοιτούσε  το 1/3 της μαθητικής δύναμης του Σχολείου μας, είχαν την μεγαλύτερη ζήτηση μεταξύ των μαθητών, ήταν τα πιο πολυπληθή και ζωντανά τμήματα. Οι καθηγητές των τμημάτων αυτών είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας, με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, διαθέτουν μια αξιέπαινη διδακτική, επαγγελματική και παιδαγωγική επάρκεια και εμπειρία και έχουν διοριστεί με κάθε νόμιμη και διαφανή διαδικασία.

Οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας διαλύουν ένα βασικό κορμό των τεχνικών σχολείων με τεράστιες συνέπειες στις κοινωνικές δομές του τόπου μας.
Η κατάργηση των 52 ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης θα στρέψει μερίδα μαθητών  που αντέχουν οικονομικά  στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ,ενώ  τους μαθητές που ανήκουν σε οικονομικά εξουθενωμένες  οικογένειες θα τους οδηγήσει στο περιθώριο.
Υ π ο β α θ μ ί ζ ε τ α ι και τελικά κ α τ α ρ γ ε ί τ α ι  ο ρόλος του Τεχνικού Σχολείου αφού πλέον ο κάθε υποψήφιος μαθητής/τρια εκτός από τις γνώσεις που θα παίρνει λόγω της ειδικότητας που θα έχει επιλέξει, δε θα λαμβάνει γνώσεις γενικής παιδείας  ώστε να τον καταστήσουν  ένα σκεπτόμενο πολίτη, κοινωνικά ενεργό με αρχές, αξίες, ιδανικά που θα παλεύει για αυτά και θα διεκδικεί το καλύτερο για τον εαυτό του, την οικογένεια του και γενικότερα για την πατρίδα του. Δ ε  θα  αποκτάει ποτέ ένα αξιόπιστο τίτλο σπουδών,όπως είναι το πτυχίο και το απολυτήριο του Τεχνικού Λυκείου, που θα του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του σε επιτυχημένες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η φοίτηση τους στα Ι.Ε.Κ.,είτε είναι  δημόσια είτε είναι ιδιωτικά, θα τους παρέχουν μια βεβαίωση σχετικά με τις δεξιότητες που απέκτησαν. Δε θα τους παρέχουν ούτε πτυχίο ούτε απολυτήριο, επομένως δεν θα έχουν δυνατότητα συνέχιση των σπουδών τους στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
   Διαλύεται, ιδιωτικοποιείται και πολυδιασπάται ακόμα περισσότερο η τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση. Οι τομείς Υγείας - Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών (τους οποίους παρακολουθούσε το 23% του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ) εξοβελίζονται οριστικά από τα ΕΠΑΛ. Δημιουργούνται σχολές κατάρτισης για αποφοίτους γυμνασίου από διάφορους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, με αποτέλεσμα να γυρίζει το εκπαιδευτικό «ημερολόγιο» πίσω τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Καθιερώνεται η μαθητεία, δηλ. η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία ανηλίκων μαθητών στους εργοδότες, ως υποκατάστατο σημαντικού μέρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το 4ο έτος ειδίκευσης των ΕΠΑΛ υπονομεύεται πριν ακόμα καθιερωθεί, μετατρέπεται και αυτό σε μαθητεία, και παραδίδεται στον ΟΑΕΔ. Οι πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων είναι ο οδηγός αυτών των αλλαγών. Ως σημαντικό δώρο του Υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά ΙΕΚ προσφέρεται ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας αλλά και οι μεταγυμνασιακές ΣΕΚ, για την αύξηση της «πελατείας» τους.
 Δ Η Λ Ω Ν Ο Υ Μ Ε  ομόφωνα και αμέριστα την έμπρακτη συμπαράσταση μας στους  μαθητές του μεγαλύτερου  Σχολείου ΕΠΑΛ  στην  ΚΟΡΙΝΘΙΑ αριθμεί  περίπου  350  παιδιά  που  θα  βρεθούν  στον  αέρα  την  νέα  σχολική  χρονιά  και  με  επιπλέον  προβλήματα  που  θα  προκύψουν  από  την  διαθεσιμότητα  των  Σχολικών  φυλάκων  αλλά  και  των  καθαριστριών των  Σχολείων αλλά  και  των  καθηγητών     που οδηγούνται με συνοπτικές και αντισυνταγματικές διαδικασίες και χωρίς αξιολόγηση σε οριστική απομάκρυνση από το σχολείο.
Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Ν Ο Υ Μ Ε  ως σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών του 2ου ΕΠΑΛ  Λουτρακίου τους γονείς των μαθητών μας  ότι το Δημόσιο Σχολείο ισοπεδώνεται και από το Σεπτέμβριο ίσως δε θα υπάρχει σχολείο για να φοιτήσουν  τα  παιδιά  μας.
 


Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ   ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ                                          ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ   ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: